Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rúzsa Magdi:minden nap LGT lemezre ébredtem

"Gyerekként nehezen juthattam magyar zenei anyaghoz, emlékszem az újvidéki rádió játszott néhány dalt, amihez hozzá tudott jutni, no meg amikor nagyobb lettem, néha sikerült befognom a Danubius rádiót, ott hallhattam magyar dalokat... Egy alkalommal turkáltam a barátnőm szülei padlásán, és találtam néhány poros bakelitet, úgy éreztem kincsek ezek, ha nekik nem kell, én hazaviszem! Megtörölgettem a borítót, és akkor láttam, hogy ez egy LGT lemez. Lehettem tizenkét éves, hallottam már róluk, de keveset tudtam, mivel kb. kilenc éves voltam, amikor végre mi is be tudtuk köttetni a Magyar tv csatornákat" - árulta el Rúzsa Magdi.

"Kazettáim nem nagyon voltak, mert nem igen volt rájuk pénzem! Eltettem ezt a pár lemezt, amit találtam biztonságos helyre, mert lejátszóm sajnos nem volt, de azt tudtam, hogy előbb- utóbb sort kerítek a meghallgatására. Aztán elkezdtem rágni anyám fülét, hogy vegyünk egy használt hifi-t, amin van bakelit lejátszó is. Fél év múlva, megvette nekem, sosem felejtem el, ahogy elkezdett ropogni a bakelit és a tű találkozása, és megszólalt a Szól a rádió, komolyan mondom, meghat ma is, ha eszembe jut ez a perc, én tényleg akkor lettem szerelmes a zenébe, éppen ezért volt aztán nagy pillanat ott állni Presser Gábor előtt! A lényeg attól a naptól kezdve minden nap erre a lemezre ébredtem, és ezt nem csak úgy mondom, így volt! Sőt, nem csak én, de a szomszédok is! : D Most is őrzöm! Akkoriban sokan csodálkoztak is, hogy "ez a gyerek a régi zenét szereti"! Nem hogy szerettem, hanem alig vártam, hogy végre nekem is zenekarom legyen, akikkel bármikor eljátszhatok olyan zenét, amilyent csak akarok....! Ezt adta nekem az LGT!"

0 Tovább

100 nap múlva még egy koncert lesz az Arénában

Akkora volt az érdeklődés, hogy az LGT tagjai úgy döntöttek, tartanak egy második bulit is, így nemcsak február 15-én, hanem 16-án is várják a rajongókat a Budapest Sportarénában. Utóbbi koncertre november 8-tól lehet jegyeket venni. Mindkét fellépés pontban 19 órakor kezdődik, és
a tervek szerint igencsak hosszúak lesznek. A jelenlegi  adatok alapján az Aréna történetének legtöbb jegyet eladó koncertjei az LGT lesznek.

0 Tovább

A mindenkori legkisebb fizetésért szerződtem a Vígszínházhoz

Presser Gábor 1978-ban kapta meg első "hivatalos" munkáját: zenei vezető lett a Vígszínházban. Hatalmas megtiszteltetésnek tekintette Várkonyi Zoltán igazgató felkérését.

Pedig a szerződése nem volt éppen tökéletes. Az állt ugyanis benne, hogy a mindenkori legalacsonyabb fizetésért alkalmazzák. De ezzel ő nem is foglalkozott, mint mondja, nagyon örült a  felkérésnek, hatalmas lehetőségnek tartotta. A Képzelt riporttal kezdődött az összefonódás a teátrummal, azt még '73-ban állították színpadra, majd sikerdarabok egész sora következett, számtalan produkció zenéjét szerezte Presser Gábor: ilyen a Harmincéves vagyok; a Jó estét nyár, jó estét szerelem; a Szent István körút 14; a Túl a
Maszat-hegyen.

Fotó: Presser Gábor, Hegedűs D. Géza.,  Nagy Gábor, Kern András, Lukács Sándor

Önálló esteket is ad a színházban. Kedvenc műfajának egyértelműen a dalt tartja, hisz abban nincs mellébeszélés. "Van három és fél perced, utána bárki el tudja dönteni, hogy rendben volt-e vagy sem. A dal tetten érhető, ellenőrizhető" - mondja.

0 Tovább

Lélekszakadva szaladt haza az első LGT lemezével Szabó Attila (Csík Zenekar)

"Hogy mit jelent nekem az LGT? Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rengeteg mindent mesélhetek. Nem is tudom hol kezdjem, de azért kiemelek pár dolgot, hátha érthető-érezhető lesz" - mondta Szabó Attila, a Csík Zenekar hegedűse.

"Amikor tizenéves voltam, vizonylag nehéz volt beszerezni, nem éppen akkor megjelent lemezeket, így voltam én is a BUMMM című LGT albummal. Olvastam, hallottam róla, de egészen addig, amíg az újonnan alakult MHV-márka a KRÉM égisze alatt, rettenetes lila színű tasakban el nem kezdték kiadni a régi legendás lemezeket, nem is tudtam meghallgatni. Amikor aztán megjelent újra és sikerült egy példányt vásárolnom belőle, lélekszakadva rohantam haza, hogy azonnal feltegyem és végighallgassam. Emlékszem leírhatatlan volt a hatás, még az én tenyérnyi hangszórós, mono, Tesla lemezjátszómon is úgy szólt, hogy csak ültem a készülék előtt és egymás után háromszor hallgattam meg.

Életem első nagykoncertélménye is az LGT-hez fűződik: A gödöllői egyetem aulájában láttam először élőben a zenekart Amerigo Tot: A mag apoteózisa című szobra alatt, az LGT X. lemez turnéján. Ez volt az első koncert életemben, amikor nagyon sok emberel, nagyon hangosan,  nagyon jó számokat hallgattunk, nagyon-nagyon boldogan.

Amikor 13 évesen elkezdetm gitározni és túl voltam már az első néhány akkordon az első szám amit fül után leszedtem a "Hogyan mondjam el neked" című dal volt a Popfesztiválból. Emlékszem rettenetesen büszke voltam, hogy magamtól kitaláltam  mind a három akkordot…:-)

Mesélhetnék még a szépségesen vad 80-as évekbeli házibulikról, ahol együtt sikítottuk, hogyaszongya: Miéééénkittatéééééééér… meghogy  Nekedíííromadaaaalt…

Nagyon sajnáltam, amikor 92-ben elbúcsúztak a Nyugatiban, mert azt hittem, hogy akkor én már soha nem látom őket élőben…  Biztos ami biztos alapon februárban az egész családom ott lesz az Arénában, s bár a gyermekeim még csak 5 illetve 10 évesek, azért megadom nekik a lehetőséget, hogy egyszer ők is emlékezhessenek arra, hogy " Volt egyszer egy zenekar…"

Legközelebb Ruzsa Magdi mesél majd arról, hogy mit jelent neki az LGT.

0 Tovább

Zeneszerző vagy előadó?

Nem szoktam definiálni, hogy mi vagy ki vagyok. Istenigazából nem is biztos, hogy szeretném, hogy legyen erre egy egyértelmű válaszom - mondta Presser Gábor. Persze bizonyos esetekben elkerülhetetlen, hogy az ember nevéhez címkéket ragasszanak. És ha már így van, akkor inkább zeneszerző mint előadóművész. Csak azért lett az utóbbi, mert a saját dalai nyilvánosságra kerültek, egy zenekar tagja lett, ott állt a színpadon... de ha fontossági sorrendet állítunk, akkor a zeneszerzés van előbb - árulta el. Szerinte ennek is megvan a kémiája. Megérzed, hogy ez vagy az az énekes hogyan szólaltatna meg egy dalt. Eleve annak a hangjára írja a dalokat, aki énekli majd. Van, hogy el is dúdolja magának az előadó hangján, de ha nem, belül akkor is hallja, hogy milyen lehet a végén. A jó előadó mindig jó inspiráció - mondta.

0 Tovább

lgtmaraton

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek