Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hrutka Róbert: én is olyanná akartam válni, mint ők!

"13 éves voltam és még javában punk zenét játszottam, amikor egy barátom a születésnapi buliján feltette az éppen akkor megjelenő Loksit bakelit lemezen. Mire elérkeztünk a Box című számhoz, már tudtam, hogy nem fogok egész életemben punk zenét játszani. Hogy pontosan mi is történt, nem tudom. Talán pont akkor nyílt meg az a kapu, amin ha egyszer átlép valaki, sokkal többet lát és ért meg a világból" - árulta el Hrutka Róbert zenész, zeneszerző.

"Irigyeltem őket, hogy baromi jól muzsikálnak, nagyon jók a szövegeik, és különben is...irigyeltem őket pusztán csak azért, mert én is olyanná akartam válni, mint ők! De, hogy valójában milyenné? Mai fejjel átgondolva, ritkán van olyan, amikor rendkívül tehetséges emberek találkoznak azért, hogy a szó legnemesebb értelmében emberként menjenek fel a színpadra azért, hogy embereknek játszanak. Talán semmi mást nem akartak, mint örömet szerezni maguknak és a közönségnek. S ami a legcsodálatosabb ebben, ők egy olyan utat választottak, ami ma is követendő példa lehet bármelyik zenész számára. Mégpedig az, hogy olyan dalokat írtak, melyek zenei irányzatoktól függetlenül, bármilyen korban érvényesek maradnak. Ha ehhez hozzá veszem azt a tényt, miszerint a hang, vagy a zene hullámok formájában terjed és a befogadó érzelmei kódolják ki ezeket a hullámokat, akkor igenis felelősséggel bírunk minden gondolatért, lejátszott hangért, amit szabadjára eresztünk az Univerzumba. S ha úgy is érezzük, hogy ezek a hangok már megszűntek, és újra csend van, a kódok ott maradnak bennünk és a legváratlanabb pillanatokban aktiválják magukat. Csak remélni tudom, mikor az LGT zenéjét hallgatjuk, ezekből a megfoghatatlan kódokból aktiválódik bennem és mindenkiben egy jó adag, és ha ez időközben átalakul vírussá, azt se bánom! Talán lesz még esélyünk megfertőzni egy-két generációt."

S végül egy utolsó gondolat:

"Mikor a feleségem annak idején, egy németországi egyetemen tanult és az egyik előadás után kiderült a tanára számára, hogy Magyarországról jött, elkezdet vele magyarul beszélni. Mikor megkérdezte, hogy honnan tanult meg ilyen jól magyarul, a tanár így felelt:

Van egy zenekar, akiért bárhova képes vagyok elmenni ha, megtehetem, csak azért, hogy élőben hallgassam őket. Hogy teljes legyen az élmény és értsem a szövegeiket is, magyarul tanulok. Ezt a zenekart úgy hívják: LGT.

Akkor még természetesnek tűnt ez a történet, de ma már tudom hogy ez arról a megfoghatatlan csodáról szól, amit sokan a zene erejének hívnak, s amit én csak úgy hívok: LGT-KÓD."

0 Tovább

Presserrel kezdődött a Híradó

Presser Gábor műfaji kalandozásaiba az is belefért, hogy különböző szignálokat is szerzett. Egy időben kifejezetten gyakran kapott felkéréseket néhány másodperces dallamok komponálására.
Így történhetett meg az is, hogy 3 évig az ő egyik szerzeményével kezdődött a Híradó az akkor még egyetlen televízióban. Sőt! A La Baletta No.2. című munkája - ami egyébként „A próba” című balett zenéjének alapmotívuma - annyira megtetszett a BBC-nek, hogy a 80-as évek közepén jó ideig ez volt a délutáni világhíradójuk szignálja. Ezzel akkor szembesült Presser, amikor az EMI zeneszerzőjeként épp Londonban volt, és a tévében meghallotta a saját dallamát. Betelefonált az EMI-hoz, hogy ez miként lehet, mire lelkendezve behívták, hogy jaj! elfelejtettünk szólni, micsoda üzletet kötöttünk, gyere be! És bontottak egy pezsgőt…

Mellesleg ugyanezt a zenét használta  évekig a Magyar Televízió a Regionális Híradó szignáljaként, és ott sem szóltak, és ott Presser - elmondása szerint- még egy pezsgőt sem kapott.

0 Tovább

Kovács Katival is zúztak

Az LGT kísérőzenekarként is bizonyított, 1973 és 1976 között Kovács Katival álltak együtt a színpadon, négy közös lemezt is jegyeznek. A Kovács Kati és a Locomotiv GT, a Rock and roller, a Közel a Naphoz és a Kati című albumok a közös munka termései. Olyan sikeres dalok születtek ebben az időszakban, mint a Rock and roller és a Szólj rám, ha hangosan énekelek. A közönség imádta őket, hatalmas rajongótáboruk volt. Ennek az együttműködésnek is köszönhető, hogy a külföldi fellépései miatt idehaza kissé háttérbe szorult énekesnő rövid idő alatt ismét a zenei élvonalban találta magát. A Loksi még közös tévéshow-t is készített vele. Nemcsak Kovács Katival, hanem Zoránnal is dolgoztak együtt: a Zorán, a Zorán I. és a Zorán III. albumok
zenéit ők írták neki.

0 Tovább

Egy híján 40 éves a BUMMM

A napokban lesz 39 éve, hogy megjelent az LGT harmadik lemeze, a BUMMM. Az albumot még júniusban rögzítették a Magyar Rádió 8-as stúdiójában. Olyan dalok kerültek fel rá, mint a Ringasd el magad, a Kék asszony, a  Miénk itt a tér, az Ő még csak most tizennégy vagy a Gyere, gyere ki a hegyoldalba. Ez volt az első korong, amelyen Somló Tamás játszott, és az utolsó, amely Barta Tamás távozása előtt készült. Bekerültek a "dobozba" is: a lemezből és a Kovács Kati és a Locomotiv GT című albumból ugyanis tv-show-t forgattak. A Slágerszerviz sorozat része volt, és a következő nyáron vetítették le. "A lemezt visszavonták, ez nem volt nyilvános dolog, nem jelent meg sehol, hogy be volt tiltva. Ez olyan kis sumák volt, úgymond büntetés Barta Tamás Amerikába disszidálásáért, nem akarták, hogy  Barta képe kint legyen, és így a miénk sem lehetett ott" - emlékezett vissza Presser Gábor.

0 Tovább

Indul a nagy gitárverseny!

Keresd meg a pengetődet, és lépj fel az Arénában! Még egy tehetségkutató? Faktorok, Voice-ok, Megák és Pávák után most még gitár is?!? Igen!



Az LGT november 1-től gitárversenyt hirdetett a Kultúrparton. A verseny az együttes egyik alapító tagjának, a tragikus körülmények között elhunyt fantasztikus gitáros, Barta Tamás nevét viseli. A zsűri november 30-ig várja a pályázatokat, a fődíj pedig nem más, mint egy közös zúzás az LGT tagjaival a február 15-i nagykoncerten, 10 ezer ember előtt, az Aréna színpadán.

A megmérettetésre a www.kulturpart.hu/gitarverseny oldalon lehet jelentkezni. A pályázóknak két művet kell feltölteni a honlapra, egyrészt:

az Ő még csak most tizennégy című dalt kell elgitározni kíséret nélkül, instrumentális, szóló gitárra megálmodott, saját stílusodban, értelmezésedben! Illetve egy szabadon választott művet, amely mehet akár zenekari kísérettel is.

A dalokat 1-1 perces hosszban kell videóra rögzíteni, majd feltölteni az oldalra. Figyelem! Ne énekelj, csak gitározz!

A feltöltött pályaművek közül a zsűri - Karácsony János, Madarász Gábor és Sipeki Zoltán - választja ki a nyertest.

Nem baj, ha amatőr vagy és nem hátrány, ha profi!

Külön nyereményekben részesülnek azok a pályaművek, melyek a legtöbb szavazatot kapják az oldal látogatóitól 2012. december 1. 0 órától 2012. december 14. éjfélig, de a pályaművekre szavazók se klikkelnek hiába, hiszen köztük is értékes nyereményeket sorsolnak ki a közönségszavazás lezártával.


Nincs mese…

Itt gitározni kell!

0 Tovább

lgtmaraton

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek