Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új élet kezdődött...

Laux József távozásával nyilvánvalóvá vált, hogy új dalszövegíró után is kell nézni. Adamis Anna ugyan nem tartott Amerikába a férjével, de valahogy törvényszerű volt, hogy új élet kezdődik, mással folytatják a munkát - árulta el Presser Gábor. Akkor már dolgoztak Zoránnal, és arra gondolt, hogy Dusán nagyon jó választás lenne. Mivel életképesnek tűnt az ötlet, fel is kérte a feladatra. Presser élvezte az együttműködést: nagy szenvedéllyel dolgoztak, lelkesen ordítottak a zongoránál, telefüstölték a szobát, és tépkedték a papírokat. A közös alkotás tele volt élettel. Persze azóta eljárt az idő felettük is, így a tempóból is visszavettek, -ahogy fogalmaz- "csendesebben" működnek együtt. Igazi barátság alakult ki közöttük - mondta Presser.

Kemény György grafikája
Dusánról

0 Tovább

Solti János zenészként és tanárként is bizonyított

Egy furcsa véletlennek köszönhető tehát, hogy Solti János az LGT-ben kötött ki. 1977-ben került a csapatba, elsősorban a Loksiból ismerik, pedig számtalan formációban kipróbálta magát. Otthonosan mozog több műfajban: a rock, a jazz és a blues is közel áll hozzá. Hogy mégis kikkel játszott/játszik? Színes a paletta, ott van rajta a Hobo Blues Band, a Tátrai Band, a Budapest Big Band, a Things, az In Line és a Magyar Atom is. De mások mellett Kovács Katival, Katona Klárival, Zoránnal, Benkő Lászlóval, Demjén Ferenccel, Szakcsi Lakatos Bélával, Dés Lászlóval, Charlie-val, Koncz Zsuzsával és Deák Bill Gyulával is dolgozott együtt. Nemcsak dobol, tanít is, és zenét is szerez. Pályáját a Generál együttesben kezdte. Az LGT-nek mindvégig a tagja maradt. Hihetetlenül hangzik, de az évtizedek során több száz lemez készült a közreműködésével. Tizennégyszer választotta meg a szakma az Év dobosának, a közönség nyolc alkalommal találta a legjobbnak. Számtalan díjat kapott, átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is.

0 Tovább

Gyorsan kellett keríteni egy dobost

1976. október 29–30. : Két tv-koncert Kelet- Berlinben. Németh Gábor, a Skorpió dobosa ugrik be, az utolsó pillanatban. A koncerteket így megtarthatják, de az Interkoncert az LGT működési engedélyének bevonásával büntet azt est megmentéséért, mivel nem "jelentették", hogy másik zenész játszik két alkalommal... Két hét múlva az LGT-nek már egy szerződött romániai turnéra kell indulnia, amiért is a működési engedély újra érvényes lesz, mivel az Interkoncert tetemes pénzt húz az ügyből... Hazaérve tovább tart vezér nélküli tanácstalanság. A szerkesztő Módos Péter váratlanul felkéri a 3/4 zenekart egy 15 perces önálló tévéműsorba. Körcsarnok. Vékony, szemüveges fiú aggódik a fal mellett szép fekete dobjaiért. A három LGT-s felváltva püföli az ő drága kölcsönhangszerét a kamera kedvéért. Aztán amíg a stúdióban az „Ahogy mindenki” egyzongorás felvételei folynak, Somló elindul haza, de még elmentében úgy dönt hogy szerződteti a folyosón a dobszerkó tulajdonosát… A vékony szemüveges a bajszát simogatja. Ott marad. Ő a Solti. Most már az LGT-ből. Presser: „És amíg én benn a kamerák előtt a zongorát püföltem, Somló kinn szerződtette a Soltit."

0 Tovább

Laux levélben búcsúzott el

1976. október: A postaládába bedobva Presser megtalálja Laux József levelét a közös berendezések felosztásáról. Ebből kiderül, hogy Laux már Amerikában van… Már boltokban a Locomotiv GT V. című lemez, mikorra kiderül, hogy Laux „disszidált”, így kivonják a lemezt a forgalomból. És a sajtó sem marad tétlen, többek között megjelenik egy cikk egy fotó ürügyén, amelyen Laux farzsebén a kanadai zászló virít... A zenekar elveszti dobosát és vezérét, aki "szó szerint vezette a bandát".(Presser Gábor)

Kemény György grafikája Laux Józsefről

0 Tovább

Presser: bár az igazi nemzetközi áttörés elmaradt, nincs hiányérzetem

Barta Tamás rajongott Amerikáért, mindent imádott, ami kapcsolatban volt vele. Egy toll vagy ceruza is lázba tudta hozni, ha épp onnan származott - árulta el egy interjúban Presser Gábor. Számítani lehetett arra, hogy a tehetséges zenész a tengeren túlon képzeli el a jövőt. Az már kevésbé volt egyértelmű, hogy Laux József is úgy dönt, máshol folytatja. Legalábbis a zenekaron belül is másképp emlékeznek erre: Somló Tamás érezte az előjelekből, hogy valami történni fog, Presser Gábor azonban meglepődött, amikor kiderült, hogy dobos és zenekarvezető nélkül maradnak. Egy időre bizonytalanná vált a jövő, ám Somló Tamás egy huszárvágással megoldotta a helyzetet. De erről majd máskor írok részletesebben... A lényeg, hogy rövid időre ugyan, de az is felmerült, hogy vége, befejezik. Nemcsak dobost kellett találniuk, hanem karizmatikus vezetőt, menedzsert is. Az élet úgy hozta, hogy ezt a szerepet Presser Gábornak kellett betöltenie, ám szerinte ez senkinek sem volt jó. Ő utálta ezt a helyzetet, nem tartotta magát rátermettnek, és emiatt az LGT sem tudott olyan sikeres lenni, amilyen lehetett volna. Kaptak ugyan külföldi bemutatkozási lehetőségeket, és számos helyen léptek fel nagy sikerrel, mégsem jött össze a nagy nemzetközi áttörés. Ám ez nem okozott hiányérzetet Presser Gábornak. Neki is lett volna lehetősége Hollywoodban karriert építeni, szerződést ajánlottak neki, de ezt nem írhatta alá, mert az szembement volna a törvényekkel. És ő nem akart disszidálni, fontos volt számára a családja, semmiképp sem szerette volna bajba sodorni szeretteit.

0 Tovább

lgtmaraton

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek