Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még ma is rejtély, hogyan halt meg Barta Tamás..

Barta Tamás a zenei élet krémjébe tartozott, nemcsak gitárosként, hanem zeneszerzőként is bizonyíthatott. A szakma neki adta a legjobb gitáros címet 1970 őszén. Akkor már a Hungáriában játszott. Fenyő Miklóssal azonban jóval korábbra nyúlik vissza az ismeretségük, egy középiskolába jártak, vagy inkább mellé - ahogy ők mondták többször is. 1965-ben betoppant Fenyő akkori bandájának, a Syconornak a próbájára, ahol megcsillogtatta tudását. Nem is volt kérdés, bevették maguk közé. Három évvel később már a Hungáriában találta magát, és szintén három év után jött a következő váltás: 1971-ben alapítója lett az LGT-nek.

Ahogy Frenreisz Károly egy korábbi interjúban mondta: Barta progresszív gitártudását kitűnően lehetett kamatoztatni az LGT-ben.  Az első három lemezen gitározott, és játéka hallható a Képzelt riport egy amerikai pop-fesztivál felvételein is. Többre vagy legalábbis másra vágyott: a Locomotiv GT 1974-es amerikai turnéjáról nem jött vissza, kint maradt szerencsét próbálni. Egy ideig még maradt a szakmában, zenélt a Beach Boysszal is, de röviddel ez után váltott. Üzletet nyitott. Állítólag szembekerült az amerikai magyar maffiával. Sok mindent lehet olvasni a halálával kapcsolatban, ezek egy része nyilván találgatás. Ami biztos, hogy 1982. február 16-án éjjel lelőtték a saját ágyában Los Angelesben. Máig nem tisztázták a körülményeket...

2 Tovább

Az Omegából az LGT-be...

Presser Gábor nem egyedül hagyta ott az Omegát, vele tartott Laux József dobos is, aki már iskolás korában megismerkedett az ütős hangszerekkel, és különböző jazz-zenekarokban is kipróbálta magát. 1971-ben tehát egyik alapítója lett a Locomotiv GT-nek, és 1976-ig ő ült a dobok mögött. Nem egyedül érkezett az új bandába, hozta magával "ötödik" tagnak Adamis Anna dalszövegírót is, aki a felesége volt. Olyan dalok fűződnek a nevéhez, mint az Ezüst nyár, a Kotta nélkül, az Álomarcú lány, az Ő még csak most 14, a Ha a csend beszélni tudna. Később elváltak, és Laux elhagyta az országot, Los Angelesbe ment. Csaknem tíz évnek kellett eltelnie, mire hazalátogatott, és további ötnek, mire végleg vissza is jött. De ne szaladjunk ennyire előre! Az első magyar supergroup tagja volt még Frenreisz Károly basszusgitáros is, akinek nagyapja Gundel Károly, dédapja pedig Gundel János szállodás volt, testvére, Bujtor István és féltestvére, Latinovits Zoltán azonban művészek, egészen pontosan színészek voltak. Frenreisz  először zongorázni tanult, majd klarinétozni és szaxofonozni, és csak ezek után következett a basszusgitár. A Metróból érkezett, az LGT-ben énekelt is, és fúvós hangszereken is játszott. Nem sokáig maradt a bandában, 1973 elején távozott, megalapította a Skorpiót. Barta Tamás volt a negyedik tag, aki a Hungáriából jött, és külföldön, rejtélyes körülmények között halt meg, de róla majd legközelebb írok részletesen.

0 Tovább

Nem volt kérdés a pályaválasztás Presser Gábornál

Presser Gábor olyan fiatalon csöppent a zenélésbe, hogy fel sem merült a pályaválasztás kérdése. Egy házban lakott Seress Rezsővel, gyakran hallotta őt játszani, egy-két alkalommal volt is nála -  árulta el korábban. 3-4 évesen került kapcsolatba a zenéléssel: unokanővérével elment zongoraórára, és mivel tehetségesnek találták, egyértelmű volt, hogy több lesz ez, mint egyszerű hobbi. A Zeneakadémia gyakorlójába járt, ahol mások mellett Antal Imre is tanította.


Úgy volt, hogy "igazi"művész lesz, ám túl korán küldték a Zeneakadémiára: a felvételi első fordulóján jól szerepelt, ám a másodikon már nem, így ez az álom akkor nem teljesülhetett. Sosem volt igazán kérdés a családjában, hogy mi lesz belőle, ha "nagy" lesz, világos volt, hogy egy életre elköteleződött a muzsikálás mellett. 19-20 évesen ment el kíváncsiságból az Omegába Mihály Tamással, aki akkor már ott játszott. 1967-től a csapat első saját dalainak zenéjét írta, előtte ugyanis csak külföldi számok feldolgozásait adták elő. Nyáron már zenészként is bemutatkozott a bandában. Nem kellett sokáig várnia a sikerre: ő lett az első három album első számú zeneszerzője. Olyan dalok születtek akkor mint a  Ha én szél lehetnék vagy  a Petróleumlámpa.

Viharos "válás"
Presser  Gábor szerint mindenki jól járt a "válással": az Omega is, és ők is Laux Józseffel, akik otthagyták a zenekart. Nem volt feszültségmentes ez az időszak. Voltak, akik egyenesen árulónak titulálták őket, mert elmentek és megalapították az LGT-t. De Presser Gábor ekkor már más zenéket akart játszani, és  nem tartotta volna korrektnek, ha "ráerőszakolja" ezt az Omegára, ezért jobbnak látta, ha távozik- nyilatkozta. 1971-ben állt össze az új csapat, a Locomotiv GT, amelynek tagja volt Frenreisz Károly basszusgitáros és Barta Tamás gitáros volt is. Presser Gábor távozása után először 1980-ban játszott újra korábbi együttesével az Omega-LGT-Beatrice turnén. A folytatásról és a többi zenészről hamarosan bővebben is olvashatnak itt.

0 Tovább

Minden időben, Tisza cipőben!

Az egészen fiatalokat leszámítva biztosan mindenkinek ismerősen cseng ez a szlogen. A martfűi cipőgyár 1971-ben kezdett sportcipőt gyártani. Azonnal nagy siker lett,  persze nem is volt túl nagy a választék a boltokban... A márka egészen a 80-as évek derekáig tartani is tudta egyeduralmát: az apró gyerekektől az idősekig szinte mindenki ebben járt. Évi 10 millió pár cipőt készítettek, minden harmadikat más kelet-európai országoknak adták el. Ám a rendszerváltás után leáldozott a gyár csillaga. A külföldi, "menőbb" cipők lesöpörték a színről. És hogy mi volt a divat abban az évben, amikor olyan sztárok születtek, mint Mariah Carey vagy Winona Ryder? A lányok többnyire miniszoknyában jártak, de kedvelték a maxi és a térdig érő fazonokat is. Megjelent a telitalpú cipő,  és a trapézfarmerért is éltek-haltak a fiatalok. Ha belenézünk a családi fotóalbumba, biztosan találunk ma már viccesnek tűnő fotókat ebből a korszakból. Ha önnek is vannak ilyenek, és szívesen megosztaná másokkal, küldje el a lgtrelikvia@showtime.hu címre. Természetesen személyes élményeket, sztorikat is várunk.

0 Tovább

Egyszer csak lett egy zenekar - az LGT gyorsan zakatolt a siker felé

Nem a semmiből érkeztek, természetesen... és szélsebesen repültek a csúcsra. Az LGT hivatalosan 1971. április elején alakult meg, de tagjai már ismert, sikeres zenészek voltak. Presser Gábor zeneszerző-énekes-billentyűs az Omegából érkezett, csakúgy, mint a dobos Laux József, aki feleségét, a szövegíró Adamis Annát is hozta magával. Ő lett a csapat "ötödik tagja". A basszusgitárt Frenreisz Károly ragadta magához, aki korábban a Metróban játszott. A szólógitáros pedig Barta Tamás lett, aki a Hungáriából érkezett. A zenekar megalakulásával az Omega tulajdonképpen kettészakadt. Ez pedig nyilvánvalóan indulatokat gerjesztett. De nem csak náluk voltak változások: a magyar beatéleten belüli átalakulás nagy vihart kavart. Mind a rajongók, mind a zenészek körében nagy volt a feszültség, legalább egy tucat zenekar szerveződött újjá. Az LGT életében is felpörögtek az események: júliusban tartották meg bemutatkozó koncertjüket a Budai Parkszínpadon, augusztusban pedig már kezükbe is vehették az első kislemezt a rajongók. A Boldog vagyok és a Ha volna szíved című dalok kerültek fel a korongra. Októberben a Kertészeti Egyetem dísztermében megnyílt Tolcsvayék és az LGT közös klubja. Még véget sem ért az év, és Tokióba is kijutottak: novemberben részt vettek a World Popular Song Festivalon. Az Érints meg című dalt énekelték el angolul, elsöprő sikert arattak. Decemberben újabb kislemezt dobtak piacra az Érints meg, valamint a Kenyéren és vízen című szerzeményekkel. És boltokba került az első, cím nélküli nagylemezük is.

0 Tovább

lgtmaraton

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek