Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Volt egy olyan bandaszellem

A zenészek nem barátkoztak csak úgy egymással. Akkoriban működött egyfajta bandaszellem. Talán nem az a legjobb szó, hogy ellenfélként kezelték a többieket, de akkor is valami nagyon hasonló érzés volt a levegőben – emlékezett vissza Presser Gábor. Amikor még az Omegában játszott, már akkor elkezdett álmodozni, és szemben a kor trendjével, ő másokat is hallgatott. Kíváncsi volt a többi csapatra is, és ha nem is egy csapásra, de ebből született meg később a ZENEKAR. Persze nem mindenkinek tetszett, hogy ők ketten Laux Józseffel kiváltak. Sőt… Elég durva megjegyzéseket is kaptak. De ők elég hamar kibékültek az Omegával, és Presser Gábor szerint korábbi csapata is csak jól járt ezzel a lépéssel, hiszen akkor kezdtek el valami olyat játszani, ami már igazán egyedi volt, egész egyszerűen megtalálták a saját hangjukat.

0 Tovább

Azt mondta, hogy jön haza...

de valahogy éreztem, hogy nem igaz. Ezt mondta Presser Gábor Barta Tamásról. "Ültünk a repülőn, és mindenki csak hallgatott, én tudtam, hogy miről hallgatunk..."

0 Tovább

A kis mozdony kilépett az akváriumból...

Miért pont egy gőzmozdony állt az LGT több lemezének a borítóján? És miért fordult elő számtalan dalban is már-már szimbólumként? Presser Gábor egy interjúban azt mondta, hogy Erdős Pétert, a Magyar Hanglemezgyár popmenedzserét két dolog nagyon idegesítette: az egyik a vonatozás, a másik pedig a mindenki kifejezés. Utóbbit érti politikai vonatkozása miatt, az előbbit viszont nem tudta megfejteni. A zenész elárulta, hogy sosem volt kis vonata, de a közelükben volt egy bolt, ahol modellek sorakoztak, és ezeket gyakran nézegette gyerekként. Ráadásul nyilvánvaló a párhuzam a mozdony és a szabadság között, ami nagyon vonzó volt a fiataloknak. Jó néhány évvel későbbi búcsúkoncertjükre is egy valódi gőzösön érkeztek a zenészek. De térjünk még vissza az első albumra: 1971 decemberében jelent meg, és nem volt címe, egyszerűen annyi állt rajta, hogy Locomotiv GT. Presser Gábor szerint ezt a lemezt kicsit elkapkodták. Sikeres volt, ráadásul nemcsak idehaza, hanem külföldön is, de még nem volt elég kimunkált. Közben nyugaton is egyre nőtt a népszerűségük, a New Musical Express egyszer csak azt írta: „The next rock sensation could come from the East!", azaz "Az új rock szenzáció keletről jöhet!"

0 Tovább

1974, London...

A Loksi angol nyelven is bemutatkozott, 1974-ben jelent meg első angol nyelvű albumuk, amely a Locomotiv GT címet kapta. Ez az In Concert című nagy amerikai tv sorozathoz - az akkori idők legnézettebb amerikai zenei műsora - a londoni Rainbow színházban az LGT koncertfelvételekor készült kis felvezető beszélgetés. A riporter Jim Stafford. 1974. július 19-én került adásba.

0 Tovább

100. magyar aranyérem és túszdráma az olimpián...

A sport terén is zajlott az élet: 1972-ben rendezték a XX. nyári olimpiai játékokat Münchenben. 121 ország képviseltette magát, 7 ezernél is több versenyző mérte össze tudását. Az ötkarikás játékok sztárja Mark Spitz amerikai úszó lett, aki hét aranyat söpört be, ebből négyet egyéniben. Itt szerezte meg Hegedűs Csaba a 100. magyar olimpiai aranyérmet. A magyarok összesen hatszor állhattak a dobogó legfelső fokára, és tizenhárom ezüst és tizenhat bronz is gyarapította a gyűjteményt. De sajnos nem csak a sportról szólt ez az eseménysorozat. Szeptember 5-én túszdráma szakította meg a versenyeket. Palesztin terroristák izraeli sportolókra csaptak le az olimpiai faluban, két versenyzőt meg is öltek. A terroristák azt akarták, hogy engedjék őket szabadon távozni, ehhez repülőgépet is követeltek. A fürstenfeldbrücki repülőtéren azonban tragikus események történtek. A rendőrök megpróbálták kiszabadítani a túszokat, ám végül lövöldözés tört ki, és 14 sportoló és terrorista halt meg. Mindezek ellenére nem hagyták félbe az olimpiát, gyászszertartást tartottak, majd másnap folytatódtak a megmérettetések.

0 Tovább

lgtmaraton

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek