Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ma is lesz könyvbemutató

Április 3-án új időpontban, 18 órától várják az érdeklődőket a Nyitott Műhelyben Szebeni András LGT-fotóalbumának bemutatójára. A szerzővel és Presser Gáborral Jánossy Lajos beszélget. A belépés díjtalan.
0 Tovább

Korábban nem látott fotók is megjelentek az albumban

Eddig nem publikált képeket is találnak az érdeklődők Szebeni András LGT-ről készült fotóalbumában. A csütörtök esti dedikáláson Keresztury Tibor, a Litera.hu főszerkesztője mutatta be a kiadványt, hangsúlyozta: a mű érdekessége, hogy olyan pillanatokat örökít meg, amelyeket a közönség nem láthatott, illetve sok olyan kép van benne, amely eddig sehol nem jelent meg. Ráadásul szerinte fotóművészeti értelemben is értékes a gyűjtemény.

Az érdeklődők a beszélgetés után kérdezhettek, fotókat készíthettek, és természetesen dedikáltathattak is. Szebeni András fotóművésszel és az LGT négy tagjával - Presser Gábor, Somló Tamás, Karácsony János és Solti János - találkozhattak a rajongók az Írók Boltjában tartott eseményen.

"A fényképész azért fényképez, hogy megmutassa másoknak, amit ők nem látnak" - írja Presser Gábor az album bevezetőjében - hozzáfűzve, hogy "Valamint más okokból is." Ezen okok közé Szebeni Andás esetében a személyes érintettség és a művészi kifejezésvágy biztosan beletartozik. Közel négy évtizedes kapcsolat fűzi az LGT-hez - belülről követi a történetet a kezdeti időktől a jelenig. Innen látásmódjának érzelmi fedezete, átfűtöttsége és művészi hitele.

A könyv három helyszínre, három legendás eseményre, az 1979-es tabáni koncertre, a Sándor Pál által forgatott 1980-as LGT-showra, valamint az 1992-es, a Nyugati pályaudvaron megrendezett búcsúkoncertre épül, tagolódik. Három olyan alkalom művészi dokumentálását tartalmazza tehát, melyek nélkül az LGT története nem elmesélhető. S hogy az exkluzív kiállítású, dalszöveg-idézetekkel színesített album ne a szoborállítás alkalma legyen, hanem egy rendkívül élvezetes időutazás, újraélés élményét nyújtsa, arról a fényképész közelnézetén túl a képekhez személyes kommentárokat fűző Presser Gábor humoros, rezignált, vallomásos, meditatív jegyzetei gondoskodnak.

0 Tovább

Jön, jön, jön az LGT-s fotóalbum

Március 28-án tartják az LGT – etűdök kamerára és három helyszínre – című fotóalbum dedikálással egybekötött nyilvános bemutatóját. Az esemény Budapesten, az Írók Boltjában lesz, 17 órakor kezdődik majd. Keresztury Tibor, a Litera.hu főszerkesztője, a MüPa irodalmi szerkesztője mutatja be az albumot, és beszélget Szebeni Andrással és Presser Gáborral. Ott lesz és dedikál Somló Tamás, Karácsony János és Solti János is.

A kiadványt az LGT február 15-16-17-én megtartott teltházas Aréna-beli koncertjeihez időzítve
jelentette meg a ShowTime.

A huszonnégy önálló albumot, közel ötven bel- és külföldi kiállítást jegyző, Balogh Rudolf-
díjas Érdemes Művész szakmája azon elismert, legjelentősebb mesterei közé tartozik, akik
számára a fényképezés nem a puszta megörökítéssel azonos. „A fényképész azért fényképez,
hogy megmutassa másoknak, amit ők nem látnak” – írja Presser Gábor az album bevezetőjében – hozzáfűzve, hogy „Valamint más okokból is.” Ezen okok közé Szebeni Andás esetében a személyes érintettség és a művészi kifejezésvágy biztosan beletartozik. Közel négy évtizedes kapcsolat fűzi az LGT-hez – belülről követi a történetet a kezdeti időktől a jelenig. Innen látásmódjának érzelmi fedezete, átfűtöttsége és művészi hitele.

A könyv három helyszínre, három legendás eseményre, az 1979-es tabáni koncertre, a Sándor Pál által forgatott 1980-as LGT-showra, valamint az 1992-es, a Nyugati pályaudvaron megrendezett búcsúkoncertre épül, tagolódik. Három olyan alkalom művészi dokumentálását tartalmazza tehát, melyek nélkül az LGT története nem elmesélhető. S hogy az exkluzív kiállítású, dalszöveg- idézetekkel színesített album ne a mitizálás, a szoborállítás alkalma legyen, hanem egy rendkívül élvezetes időutazás, újraélés élményét nyújtsa, arról a fényképész közelnézetén túl a képekhez személyes kommentárokat fűző Presser Gábor humoros, rezignált, vallomásos, meditatív jegyzetei gondoskodnak.

0 Tovább

Nagy volt az LGT...

Már sokszor, sok helyen elmondta Presser Gábor, hogy nincs hiányérzete amiatt, hogy az igazi nagy áttörés nem történt meg, és az LGT nem lett világhírű. Európa több pontján, és az öreg kontiensen kívül is számos helyen bemutatkoztak, sok nyugati banda cserélt volna velük. Rab Lászlónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a régióban valóban nagy volt az LGT. Ennél nagyobb karriert nem lehetett volna befutni. De ez azért nem ugyanaz, mint a nagyvilág. Nem ugyanazon a pályán futottak. Amikor Amerikában jártak, az olyan volt, mint az olimpia. Amikor a szocialista táborban léptek fel, az meg talán olyan, mintha a szpartakiádon lettek volna. Felmerül a kérdés, hogy vajon melyik a nagyobb buli... Nekik mind a kettő megvolt, és nem hasonlítgatják egyiket a másikhoz.

Fotó: MTI

0 Tovább

Megelevenednek a régi bulik

Múltidézésre csábít Szebeni András fotóalbuma, amely a tripla Aréna-koncerthez időzítve jelent meg az LGT-ről. A képek a zenekar 1979-es tabáni koncertjén, az 1980-as televíziós showműsor kapcsán, valamint 1992-ben a Nyugati pályaudvaron a búcsúkoncerten készültek. A tabáni bulin látható a lelkes tömeg, a színpad szélén álló fotósok, a kertésznadrágos Presser Gábor, és a melegítős Karácsony János és Somló Tamás. Szebeni András az MTI-nek elmondta, hogy ott volt a mostani maratoni bulin is, ezúttal azonban nem kérték fel fotózásra, ám a '70-es évek elejétől többször is volt lehetősége arra, hogy megörökítse a koncerteket. Ezeknek a képeknek a jó része eddig nem volt ismert a közönség számára, és azt gondolták, hogy néhány évtizeddel később is érdekesek, aktuálisak lehetnek. 

0 Tovább
«
12345

lgtmaraton

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek