Eddig nem publikált képeket is találnak az érdeklődők Szebeni András LGT-ről készült fotóalbumában. A csütörtök esti dedikáláson Keresztury Tibor, a Litera.hu főszerkesztője mutatta be a kiadványt, hangsúlyozta: a mű érdekessége, hogy olyan pillanatokat örökít meg, amelyeket a közönség nem láthatott, illetve sok olyan kép van benne, amely eddig sehol nem jelent meg. Ráadásul szerinte fotóművészeti értelemben is értékes a gyűjtemény.

Az érdeklődők a beszélgetés után kérdezhettek, fotókat készíthettek, és természetesen dedikáltathattak is. Szebeni András fotóművésszel és az LGT négy tagjával - Presser Gábor, Somló Tamás, Karácsony János és Solti János - találkozhattak a rajongók az Írók Boltjában tartott eseményen.

"A fényképész azért fényképez, hogy megmutassa másoknak, amit ők nem látnak" - írja Presser Gábor az album bevezetőjében - hozzáfűzve, hogy "Valamint más okokból is." Ezen okok közé Szebeni Andás esetében a személyes érintettség és a művészi kifejezésvágy biztosan beletartozik. Közel négy évtizedes kapcsolat fűzi az LGT-hez - belülről követi a történetet a kezdeti időktől a jelenig. Innen látásmódjának érzelmi fedezete, átfűtöttsége és művészi hitele.

A könyv három helyszínre, három legendás eseményre, az 1979-es tabáni koncertre, a Sándor Pál által forgatott 1980-as LGT-showra, valamint az 1992-es, a Nyugati pályaudvaron megrendezett búcsúkoncertre épül, tagolódik. Három olyan alkalom művészi dokumentálását tartalmazza tehát, melyek nélkül az LGT története nem elmesélhető. S hogy az exkluzív kiállítású, dalszöveg-idézetekkel színesített album ne a szoborállítás alkalma legyen, hanem egy rendkívül élvezetes időutazás, újraélés élményét nyújtsa, arról a fényképész közelnézetén túl a képekhez személyes kommentárokat fűző Presser Gábor humoros, rezignált, vallomásos, meditatív jegyzetei gondoskodnak.