Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy híján 40 éves a BUMMM

A napokban lesz 39 éve, hogy megjelent az LGT harmadik lemeze, a BUMMM. Az albumot még júniusban rögzítették a Magyar Rádió 8-as stúdiójában. Olyan dalok kerültek fel rá, mint a Ringasd el magad, a Kék asszony, a  Miénk itt a tér, az Ő még csak most tizennégy vagy a Gyere, gyere ki a hegyoldalba. Ez volt az első korong, amelyen Somló Tamás játszott, és az utolsó, amely Barta Tamás távozása előtt készült. Bekerültek a "dobozba" is: a lemezből és a Kovács Kati és a Locomotiv GT című albumból ugyanis tv-show-t forgattak. A Slágerszerviz sorozat része volt, és a következő nyáron vetítették le. "A lemezt visszavonták, ez nem volt nyilvános dolog, nem jelent meg sehol, hogy be volt tiltva. Ez olyan kis sumák volt, úgymond büntetés Barta Tamás Amerikába disszidálásáért, nem akarták, hogy  Barta képe kint legyen, és így a miénk sem lehetett ott" - emlékezett vissza Presser Gábor.

0 Tovább

Rúzsa Magdi:minden nap LGT lemezre ébredtem

"Gyerekként nehezen juthattam magyar zenei anyaghoz, emlékszem az újvidéki rádió játszott néhány dalt, amihez hozzá tudott jutni, no meg amikor nagyobb lettem, néha sikerült befognom a Danubius rádiót, ott hallhattam magyar dalokat... Egy alkalommal turkáltam a barátnőm szülei padlásán, és találtam néhány poros bakelitet, úgy éreztem kincsek ezek, ha nekik nem kell, én hazaviszem! Megtörölgettem a borítót, és akkor láttam, hogy ez egy LGT lemez. Lehettem tizenkét éves, hallottam már róluk, de keveset tudtam, mivel kb. kilenc éves voltam, amikor végre mi is be tudtuk köttetni a Magyar tv csatornákat" - árulta el Rúzsa Magdi.

"Kazettáim nem nagyon voltak, mert nem igen volt rájuk pénzem! Eltettem ezt a pár lemezt, amit találtam biztonságos helyre, mert lejátszóm sajnos nem volt, de azt tudtam, hogy előbb- utóbb sort kerítek a meghallgatására. Aztán elkezdtem rágni anyám fülét, hogy vegyünk egy használt hifi-t, amin van bakelit lejátszó is. Fél év múlva, megvette nekem, sosem felejtem el, ahogy elkezdett ropogni a bakelit és a tű találkozása, és megszólalt a Szól a rádió, komolyan mondom, meghat ma is, ha eszembe jut ez a perc, én tényleg akkor lettem szerelmes a zenébe, éppen ezért volt aztán nagy pillanat ott állni Presser Gábor előtt! A lényeg attól a naptól kezdve minden nap erre a lemezre ébredtem, és ezt nem csak úgy mondom, így volt! Sőt, nem csak én, de a szomszédok is! : D Most is őrzöm! Akkoriban sokan csodálkoztak is, hogy "ez a gyerek a régi zenét szereti"! Nem hogy szerettem, hanem alig vártam, hogy végre nekem is zenekarom legyen, akikkel bármikor eljátszhatok olyan zenét, amilyent csak akarok....! Ezt adta nekem az LGT!"

0 Tovább

100 nap múlva még egy koncert lesz az Arénában

Akkora volt az érdeklődés, hogy az LGT tagjai úgy döntöttek, tartanak egy második bulit is, így nemcsak február 15-én, hanem 16-án is várják a rajongókat a Budapest Sportarénában. Utóbbi koncertre november 8-tól lehet jegyeket venni. Mindkét fellépés pontban 19 órakor kezdődik, és
a tervek szerint igencsak hosszúak lesznek. A jelenlegi  adatok alapján az Aréna történetének legtöbb jegyet eladó koncertjei az LGT lesznek.

0 Tovább

A mindenkori legkisebb fizetésért szerződtem a Vígszínházhoz

Presser Gábor 1978-ban kapta meg első "hivatalos" munkáját: zenei vezető lett a Vígszínházban. Hatalmas megtiszteltetésnek tekintette Várkonyi Zoltán igazgató felkérését.

Pedig a szerződése nem volt éppen tökéletes. Az állt ugyanis benne, hogy a mindenkori legalacsonyabb fizetésért alkalmazzák. De ezzel ő nem is foglalkozott, mint mondja, nagyon örült a  felkérésnek, hatalmas lehetőségnek tartotta. A Képzelt riporttal kezdődött az összefonódás a teátrummal, azt még '73-ban állították színpadra, majd sikerdarabok egész sora következett, számtalan produkció zenéjét szerezte Presser Gábor: ilyen a Harmincéves vagyok; a Jó estét nyár, jó estét szerelem; a Szent István körút 14; a Túl a
Maszat-hegyen.

Fotó: Presser Gábor, Hegedűs D. Géza.,  Nagy Gábor, Kern András, Lukács Sándor

Önálló esteket is ad a színházban. Kedvenc műfajának egyértelműen a dalt tartja, hisz abban nincs mellébeszélés. "Van három és fél perced, utána bárki el tudja dönteni, hogy rendben volt-e vagy sem. A dal tetten érhető, ellenőrizhető" - mondja.

0 Tovább

Lélekszakadva szaladt haza az első LGT lemezével Szabó Attila (Csík Zenekar)

"Hogy mit jelent nekem az LGT? Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rengeteg mindent mesélhetek. Nem is tudom hol kezdjem, de azért kiemelek pár dolgot, hátha érthető-érezhető lesz" - mondta Szabó Attila, a Csík Zenekar hegedűse.

"Amikor tizenéves voltam, vizonylag nehéz volt beszerezni, nem éppen akkor megjelent lemezeket, így voltam én is a BUMMM című LGT albummal. Olvastam, hallottam róla, de egészen addig, amíg az újonnan alakult MHV-márka a KRÉM égisze alatt, rettenetes lila színű tasakban el nem kezdték kiadni a régi legendás lemezeket, nem is tudtam meghallgatni. Amikor aztán megjelent újra és sikerült egy példányt vásárolnom belőle, lélekszakadva rohantam haza, hogy azonnal feltegyem és végighallgassam. Emlékszem leírhatatlan volt a hatás, még az én tenyérnyi hangszórós, mono, Tesla lemezjátszómon is úgy szólt, hogy csak ültem a készülék előtt és egymás után háromszor hallgattam meg.

Életem első nagykoncertélménye is az LGT-hez fűződik: A gödöllői egyetem aulájában láttam először élőben a zenekart Amerigo Tot: A mag apoteózisa című szobra alatt, az LGT X. lemez turnéján. Ez volt az első koncert életemben, amikor nagyon sok emberel, nagyon hangosan,  nagyon jó számokat hallgattunk, nagyon-nagyon boldogan.

Amikor 13 évesen elkezdetm gitározni és túl voltam már az első néhány akkordon az első szám amit fül után leszedtem a "Hogyan mondjam el neked" című dal volt a Popfesztiválból. Emlékszem rettenetesen büszke voltam, hogy magamtól kitaláltam  mind a három akkordot…:-)

Mesélhetnék még a szépségesen vad 80-as évekbeli házibulikról, ahol együtt sikítottuk, hogyaszongya: Miéééénkittatéééééééér… meghogy  Nekedíííromadaaaalt…

Nagyon sajnáltam, amikor 92-ben elbúcsúztak a Nyugatiban, mert azt hittem, hogy akkor én már soha nem látom őket élőben…  Biztos ami biztos alapon februárban az egész családom ott lesz az Arénában, s bár a gyermekeim még csak 5 illetve 10 évesek, azért megadom nekik a lehetőséget, hogy egyszer ők is emlékezhessenek arra, hogy " Volt egyszer egy zenekar…"

Legközelebb Ruzsa Magdi mesél majd arról, hogy mit jelent neki az LGT.

0 Tovább

lgtmaraton

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek